Hoe moet je een auto accu opladen?

De auto accu van uw auto is een van de meest essentiële onderdelen van uw voertuig. Hij drijft niet alleen uw elektrische circuit aan, maar zorgt er ook voor dat uw motor ontbrandt. Hieronder leggen we precies uit hoe u uw auto accu thuis kunt opladen. Als het niet lukt kunt u altijd nog naar een garage, en als die helemaal stuk is dan moet je je auto verkopenVeiligheid van de inzittende is altijd het belangrijkste.

Ook worden veel voorkomende vragen beantwoordt over het opladen, zoals hoe lang het moet duren.  

1. Bepaal welk type accu uw auto gebruikt

Om uw accu op te laden, is het cruciaal dat u weet met welk type accu uw auto werkt. Het is namelijk mogelijk dat een conventionele lader niet geschikt is. Stop en start-voertuigen hebben bijvoorbeeld een slimme lader nodig in plaats van een gewone. 

2. Kabelklemmen controleren

Het eerste wat u moet doen voordat u uw lader aansluit, is controleren of de klemmen en aansluitingen niet vuil of gecorrodeerd zijn. Zo ja, dan moeten ze worden schoongemaakt.

3. Koppel de auto-accu los.

Maak beide klemmen los. Wij raden u aan eerst de negatieve kant los te maken en dan de volgende klem aan de aangrenzende kant.  

U moet altijd extra voorzichtig zijn bij het hanteren van uw auto accu. Om dit veilig te doen, begint u met het loskoppelen van de negatieve kabel en sluit u deze vervolgens weer aan.

4. De lader aansluiten

Als veiligheidsmaatregel moet u de lader altijd op veilige afstand van de accu houden en ervoor zorgen dat de kabels zo ver mogelijk zijn uitgetrokken. Laat de lader tijdens het laden niet boven de autoaccu rusten. 

U kunt nu de klemmen aansluiten. Zorg ervoor dat u positief op positief en negatief op negatief aansluit. Daarna kunt u de lader aansluiten.

5. Zet de lader aan 

Dubbelcheck of je zeker weet dat de lader correct en veilig is aangesloten. U kunt nu uw lader inschakelen en wachten tot de batterij is opgeladen.

Hoe lang duurt het om een auto accu op te laden?

De grootte van uw autoaccu en het vermogen van de lader zijn de belangrijkste factoren die de oplaadtijd beïnvloeden. Normaal gesproken duurt het bij een laadvermogen van 4-8 ampère 20 tot 24 uur om de accu volledig op te laden. Een vermogen van 20 ampère duurt daarentegen slechts 2 tot 4 uur.   

Auto accu

Wat laadt een accu op?

De dynamo is het belangrijkste onderdeel dat de accu van uw auto oplaadt en bevindt zich aan de voorkant van de auto. Wanneer een dynamo defect of beschadigd is, kan dit vaak leiden tot een slechte werking van de accu, waardoor de motor afslaat. Bovendien laadt de dynamo de accu van uw auto op terwijl de auto in beweging is. Slechts 30 minuten rijden op de snelweg kan uw accu volledig opladen.

Kan ik de accu van mijn auto opladen zonder hem los te koppelen?

De veiligste manier om uw auto accu los te koppelen is door eerst de minpool los te koppelen en deze als laatste weer aan te sluiten. Anders kunt u een kleine elektrische schok krijgen als u de positieve pool aanraakt.

Auto accu

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *